Izvor: karlovacki.hr

Vojarna 110. brigade Hrvatske vojske

Dan napada na grad Karlovac (4. listopada 1991.), nakon 30 godina obilježen je u duhu obrane grada i pobjede u Domovinskom ratu: vojarna na Kamenskom službeno je imenovana u Vojarnu 110. brigade Hrvatske vojske. Ploču s natpisom otkrili su predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade ZNG/HV Enver Smajli i stožerni narednik Anđelko Vrbanek.

U vojarni na Kamenskom danas je smještena Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske. General  pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske u svom je govoru tijekom svečanog imenovanja vojarne istaknuo vojnu i geostratešku važnost Karlovca i podsjetio hrvatsku javnost da je ovaj grad bio ključna točka obrane Hrvatske u Domovinskom ratu – točka koja povezuje sjevernu i južnu Hrvatsku.

Osim govora generala pukovnika Šerića, novinari su prenijeli i izjave zapovjednika Inženjerske pukovnije brigadira Alana Srpaka te bivših pripadnika ratne 110. brigade, sada zaposlenih u vojarni: satnika Dražena Čuliga, stožernog naredika Anđelka Vrbaneka i razvodnika Andrije Bačića. Emotivan govor održao je i umirovljeni brigadir – ratni zapovjednik 110. brigade Josip Tomačić. Svi oni, kao i svi nazočni pripadnici 110. brigade, prisjetili su se 109 poginulih suboraca i podsjetili javnost na žrtvu koju su ti ljudi i ova brigada dali za Karlovac i Domovinu.

Svečanosti su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, saborske zastupnice Nada Murganić i Maja Grba Bujević, županica Martina Furdek Hajdin i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Imenovanje vojarne bilo je jedan u nizu događanja prilikom obilježavanja Dana napada na grad Karlovac, 4. listopada 1991. U Domovinskom ratu, pripadnici 110. brigade oduprijeli su se svim napadima agresora na Turnju i obranili Karlovac. Ovom prilikom, 30 godina kasnije, u duhu svečanosti imenovanja vojarne, naš Tomica nam je zapjevao uz gitaru: „110. brani svoj rodni grad…“  Doista, hvala onima koji su predložili i onima koji su odobrili ovo imenovanje. Stodeseta je dala velik doprinos slobodi suvremenih građana i novih naraštaja, generacija koje tek dolaze. Imenovanje vojarne na čast nam je! I ne skrivamo ponos.

Izvedba povodom imenovanja vojarne, “Stodeseta brani svoj rodni grad”
(Izvor fotografije: karlovacki.hr)